Effe Zoutelande - Genieten in Zeeland

Omgeving

Wat u in de omgeving kunt zien en beleven

Aan de Zeeuwse kust is het heerlijk toeven. Maar behalve zon, zee, bos en duin is er natuurlijk meer te doen in de meest waterrijke provincie van Nederland. We geven u graag een aantal tips voor een fantastisch dagje uit:

Zoutelande
Zoutelande bevindt zich direct aan de kust aan de zuidwestzijde van het schiereiland Walcheren. Het strand van Zoutelande is, met zijn karakteristieke paalhoofden en hoge duinen, een van de weinige stranden van Nederland dat op het zuiden gelegen is. Dit zorgt voor een ander klimaat, niet voor niets wordt dit de ‘Zeeuwse Riviera’ genoemd.
Bij Zoutelande ligt een van de hoogste duinen van Nederland en tevens het hoogste punt van Walcheren. Vanaf deze duintop, die een hoogte heeft van 54 meter boven NAP, heb je een prachtig uitzicht over het eiland, de Noordzee en de Westerschelde. In de duinen kunt u een bunker uit de Tweede Wereldoorlog bezoeken.
Zoutelande kent diverse leuke cafés, restaurants en strandpaviljoens met gezellige terrassen. Ook is er altijd wel wat te beleven in Zoutelande. Zoals de gezellige wekelijkse toeristenmarkt op dinsdag, het folkloristische ringrijden en ‘Jazz by the sea’ in september. En kom in oktober zeker eens kijken naar de finish van een van de mooiste sportieve evenementen van Nederland: de mooie maar zware Kustmarathon met de vele duizenden deelnemers.

Domburg
Het gezellige Domburg is de op twee na oudste badplaats van Nederland. Eind 19-de en begin 20-ste eeuw geliefd in adellijke en koninklijke kringen. Domburg is ook bekend van de schilders Jan Toorop en Piet Mondriaan zoals u in het Marie Tak van Poortvliet Museum voor beeldende kunst kunt zien. Voor de golfliefhebbers ligt er een prachtige 9-holes golfbaan in de duinen.

Middelburg (op ca. 10 kilometer van Zoutelande)

Middelburg als hoofdstad
Middelburg is de gezellige hoofdstad van Zeeland. U vindt hier veel gezellige winkelstraten en –straatjes met een mix van landelijke ketens en lokale ondernemers waar u zeker uw slag kunt slaan. Middelburg staat ook bekend om zijn vele monumentale gebouwen waaronder de Lange Jan, het Abdijcomplex, het prachtige Stadhuis en de Klovenierdoelen. Middelburg kent maar liefst 1.100 (!) rijksmonumenten.

Zeeuws Museum
Veel over de historie van Zeeland vind je in het Zeeuws Museum. Onder meer een serie unieke en wereldberoemde wandtapijten laat zeeslagen uit de 16e eeuw zien. Naast de vaste collectie zijn in het Museum vaak vernieuwende tentoonstellingen te zien.

Rondvaart Middelburg
Bekijk Middelburg eens vanaf het water door gebruik te maken van de rondvaart in een open boot. www.rondvaartmiddelburg.nl 

Beklimming Lange Jan
Vanaf de duinen in Zoutelande kunt u de ‘Lange Jan’, onderdeel van het Abdijcomplex in Middelburg, niet missen. Met zijn 90,5 meter is dit een van de tien langste torens van Nederland. Als u de moeite neemt om de 207 treden te overwinnen, wordt u beloond met een prachtig uitzicht over Walcheren. Op heldere dagen ziet u zelfs de omringende eilanden. Zie www.langejanmiddelburg.nl voor meer informatie.

Rondvaart Veerse Meer
Rederij Dijkhuizen heeft 3 dagpassagiersschepen tot haar beschikking. U kunt o.a. kiezen uit de volgende vaartochten:
• In juli en augustus langs de Vlissingse boulevard met het standbeeld van Michiel de Ruyter om te gaan kijken naar de zeehonden op de Hooge Platen.
• In mei t/m september vaart u vanuit Middelburg door het Kanaal door Walcheren voor een rondaart over het Veerse Meer. Het is ook mogelijk om vanuit het pittoreske Veere die rondvaart te maken. www.rederij-dijkhuizen.nl

Nieuwdorp
In het dorpje Nieuwdorp vindt u het Bevrijdingsmuseum Zeeland dat de bewogen geschiedenis toont van Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het museum besteedt daarbij in het bijzonder aandacht aan de ‘Slag om de Schelde’ wat de langste en hevigste veldslag op Nederlands grondgebied was. De uitkomst van deze cruciale operatie was direct beslissend voor het einde van de Tweede Wereld-oorlog in West-Europa. www.bevrijdingsmuseumzeeland.nl

Oosterscheldekering en Neeltje Jans
De indrukwekkende Oosterscheldekering uit 1986 is als waterkering onderdeel van de Deltawerken. Het is tevens als onderdeel van de N57 een 9 kilometer lange wegverbinding tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Deze in de wereld unieke waterkering is een afsluitbare stormvloedkering en bevat 27 grote schuiven die bij zware storm, al dan niet in combinatie met een springvloed, gesloten kunnen worden, zodat het hoogwater niet de Oosterschelde binnen kan komen.
Midden op de Oosterscheldekering vindt u Neeltje Jans met het Topshuis. Hier vind je verbazing-wekkende exposities en stormachtige attracties. U kunt ook aan boord van de rondvaartboot om vanaf het water de Deltawerken te bekijken. Kortom, maak een dagje vrij en kom met familie en/of vrienden naar Deltapark Neeltje Jans! www.neeltjejans.nl 

Veere
Het pittoreske stadje Veere stamt uit het begin van de 13-eeuw. Een prachtig stadje waar u zich al rondslenterend terug zult wanen in de middeleeuwen. Zeer opvallend is de Grote Kerk uit 1348 die o.a. nog door de soldaten van Napoleon als militair hospitaal gebruikt is vanaf 1811. Het Stadhuis van Veere, De Schotse Huizen aan de kaai en de Campveerse Toren zijn zeker het bezichtigen waard. Wist u dat een groot deel van de bioscoopfilm Michiel de Ruyter hier is opgenomen?
Ook kunt u het fiets-voetveer hier nemen. U vaart dan van Veere naar Kamperland op Noord-Beveland en vice-versa. www.rondje-pondje.nl 

Vlissingen

Boulevard
De boulevard is Het onbetwiste visitekaartje van Vlissingen. Twee kilometer lang is de scheidslijn tussen land en water. Vol terrassen, hotels en heerlijke restaurants, kunstwerken, beelden en sculpturen met antieke kanonnen.

Zeeuws Maritiem MuZEEum
Op 6 juli 2002 Opende Het Zeeuws Museum zijn maritiem deuren voor het publiek. Het schitterend gerestaureerde Lampsinshuis uit 1642 vormt het hart van dit nieuwe museum. U maakt op levendige wijze kennis met de grootse Zeeuwse maritieme geschiedenis van de 16de tot de 20ste eeuw, opgevoerd in vier thema's: water, werk, glorie en avontuur. Zie www.muzeeum.nl voor meer informatie.

Westkapelle

Vuurtorens
Westkapelle is bekend om zijn vuurtoren, het ‘Hoge licht’, die direct bij binnenkomst van Westkapelle te zien is. Deze toren is het overblijfsel van een gotische kerk, die in de 18e eeuw door brand verloren is gegaan. In de 19e eeuw is er een baken op geplaatst, zodat hij als vuurtoren dienst kon doen. Op de dijk vindt u de tweede vuurtoren van Westkapelle, het markante rood-witte ‘Ijzeren torentje’.

Westkappelse Zeedijk
Een andere bezienswaardigheid is de Westkappelse Zeedijk, een vijf kilometer lange zeewering van basaltsteen in de duinenrij die het eiland Walcheren tegen de zee beschermt.

Polderhuis Dijk- en oorlogsmuseum
In het Polderhuis komt de geschiedenis tot leven. Van het wonen op Walcheren in de ijzertijd, de tijd van de Romeinen en Vikingen en de Gouden Eeuw, tot de oorlog in Westkapelle en omstreken, de bombardementen en de verwoesting en de wederopbouw. Loop door de geschiedenis langs interessante voorwerpen en replica's, bekijk de vele foto's en video's en bekijk de imposante dijk en zee vanaf de uitkijktoren. www.polderhuiswestkapelle.nl